Categories
Uncategorized

Solmuista, osa V

Tappaako EDK?

Tuomas Pöysti 2020

EDK, Euro(pean) Death Knot, on hauska nimitys eräälle kytkylle. EDK on käytännössä umpisolmu, jolla köysien päät solmitaan yhteen kuten umpisolmusilmukassa, ja jota kuormitetaan “spagaatityyliin”. Englanniksi tähän kuormitustapaan viitataan joskus termillä offset. Solmu olisi siis teknisemmältä nimeltään offset overhand bend (kuten Wikipedia sen tuntee) tai jotain vastaavaa.

EDK on siitä huono nimi, että jatkuvasti kuulee ihmisten ottavan vitsin tosissaan. Ehkä kuolema toisaalta on tässä yhteydessä huono vitsi. Ilmeisesti kukaan ei ole kuollut EDK:n pettämisen takia. On toki tiedettävä, että irtopäiden pitää olla tosi pitkät, esimerkiksi puoli metriä. Wikipedian kuvassa on aivan liian lyhyet. Joillain on tapana solmia irtopäät vielä toiselle umpisolmulle.

EDK sopivilla irtopäillä ja flat figure of eight bend, joka ei ole missään tapauksessa hyvä kytky.

EDK on ratkaisevasti turvallisempi kuin vastaava kahdeksikolla solmittu “offset figure of eight bend”. Kahdeksikko muljahtaa nurin (capsize) helpommin kuin umpisolmu tällä spagaati- eli offset-kuormituksella. Tässä muuten on erinomainen esimerkki huolimattoman kielenkäytön vaaroista: Jos vain kuulee kokeneempien sanovan että on ok “solmia köydet yhteen kasilla”, niin pitäisi tarkentaa onko kyse tästä offset-kasista vai flemish bendistä. Jälkimmäinen saattaa olla oikea vastaus, edellinen ei.

Flemish bend

Solmun pettäminen ei ole ainoa aiheeseen liittyvä vaara. Pitkiltä reiteiltä laskeutuessa alasvedettävän köysiparin jumiutuminen voi olla hengenvaarallista. EDK on tunnettu kytkynä, joka välttää halkeamat ja muut uhkaavat jumimispaikat paremmin kuin vaikka kaksoiskalastaja. Kaksoiskalastaja on köyden keskiakselin suhteen symmetrinen kun taas EDK asettuu hieman sivuun köyden linjasta. Kenties juuri siksi tämä on “offset” -kytky? Oli miten oli, yritän suhtautua kaikkiin tällaisiin väittämiin hieman skeptisesti kunnes joku tekee ja dokumentoi kunnollisen kokeen asian suhteen.

Solmujen ABoK-viitteet

  • EDK tai offset overhand bend #1410
  • Flemish bend #1411

Lähteet

Ashley Book of Knots

Climbing.com: artikkeli EDK:sta