Radium-sorkka

Sorkat ovat solmujen alalaji, jolle on ominaista etteivät ne pysy kasassa ilman jotain ulkoista kappaletta. Sellainen on usein sulkurengas (kuten siansorkka tai HMS), köysi (kitkasorkat kuten prusikit) tai vaikka puu (tensionless hitch). Ja tosiaan, sorkka on englanniksi hitch.

Radium on kahden sulkurenkaan väliin narusta solmittava HMS:n ja 4:1-taljan välimuoto. Talja ei missään tapauksessa tarkoita tässä yhteydessä sitä, että radiumilla voisi moninkertaistaa voimaa. Pikemmin sulkurenkaiden ja narun välinen kitka auttaa jarruttamaan. Jos Googlelta kysyy, radium on parhaiten tunnettu teknisen pelastamisen piireissä. Kuvahaulla löytää paljon jenkkiläisiä palomiehiä.

Jos naru on ohutta, voi olla paikallaan käyttää double munteria yksinkertaisen HMS:n sijasta. Radiumissa on helposti liikaakin kitkaa yhden ihmisem laskemiseen, kun HMS jää muiden köysikertojen puristukseen. Tätä kannattaa kokeilla itse.

Kuten arvata saattaa, radium ei ole sellaisenaan ihmisten varmistamiseen riittävä väline, vaan siihen on suhtauduttava kuin prusik-lenkkiin. Backupin kanssa ja harkiten käytettynä ajaa asiansa.