Köysitarraimet

Takaisin valikkoon

Köysitarraimilla tarkoitetaan yleensä kaikenlaisia laitteita, jotka voidaan kiinnittää kireään köyteen ja jotka kestävät kuormitusta ainakin toiseen suuntaan.

Edullisin köysitarrain on prusik. Yleisnimi prusik perustuu erääseen hyvin suosittuun kitkasorkkaan, varsinaiseen prusik-sorkkaan. Se onkin hyvin käyttökelpoinen geokätköilijän tarpeisiin.

Prusik, kitkasorkkien standardi.

Köysitarraimia on moneen lähtöön. Jos on tarkoitus vain nousta köyttä pitkin, riittää tietää nousukahvasta ja prusikista. Nousukahva on tehokas ja mukava, prusik on halpa ja kevyt.

Menemättä sen tarkemmin nousutekniikoihin, köyttä pitkin nousemiseen tarvitaan kaksi tarrainta. Periaatteessa voi käyttää pelkkiä prusikeja, mutta silloin systeemissä ei ole ensimmäistäkään CE-hyväksyttyä ja valmistajan ihmisen kannatteluun tarkoittamaa laitetta. Helpoin tapa on korvata alempi tarrain grigrillä. Ylempää ei voisikaan, koska Grigri ei toimi kireässä köydessä kuten varsinaiset tarraimet.

Köysitarraimet eivät korvaa solmuja esimerkiksi ankkuroinnissa. Niitä käytetään vain kiipeilijän painon hetkelliseen kannattamiseen, ja silloinkin on lisänä jokin toinen kytkös köyteen!

Takaisin valikkoon