Köyden suojaaminen

Takaisin sisällysluetteloon

Köysisuojia saa kaupasta. Ne ovat erilaisia lujasta tekstiilistä tehtyjä putkia, joita voi kiinnittää köyden ympärille. Vastaavia voi valmistaa itsekin,  mutta lujuusvaatimusta ei kannata aliarvioida: kuormitetulla köydellä saa yllättävän ison paineen vaikka terävän rosoista kallion pintaa vasten. Suojana voi käyttää myös lujasta kangasta tehtyä reppua, kuramaton kaistaletta (rautakaupasta voi kysellä jämäpaloja) tai vaikka puutarhaletkun pätkää.

Letku voi olla hankala, jos suojattua osaa köydestä olisi tarkoitus käyttää myös laskeutumiseen, mutta monissa paikoissa loistavaa suojamateriaalia. Kannattaa sovittaa köyttä letkun sisään ennen ostamista (käytetty puutarhaletku on toki ekologisin valinta), koska letkun sisämitta on ilmoitettu niin, että normaalisti letku on “alimittainen”. 11mm köydelle tarvitsee luultavasti 15mmm letkun. Ekologiasta puheen ollen, monet sopivat letkut ovat PVC:tä, jota ei pitäisi ostaa pitkää pätkää ellei tarvitse – metritavaranakin löytyy.

Puiden tapauksessa köysi voi olla syytä suojata pihkalta, mutta etenkin on tärkeää suojata puu. Jos geokätkö on männyssä, on syytä suhtautua männyn herkkään kuoreen erittäin kunnioittavasti ja hellävaraisesti, etenkin keväällä. Jatkuva köyden paine rikkoo kuoren yllättävän helposti.

Huomaa myös ankkurissa käytettävän köydenpätkän tai nauhalenkkien suojaaminen, mikäli ne koskettavat jotain terävää.