Köysilaskeutuminen

Köysilaskeutuminen (tai pelkästään laskeutuminen, jos kiipeilijöiltä kysytään) on mukavaa virkistyspäivän, tyky-päivän tai vaikka polttarien puuhaa. Kalliokiipeilyssä ja vuorilla laskeutuminen on liikkumisen perustapa.

Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, vuori, taivas, ulkoilma ja luonto
Laskeutumista vuorilla

Laskeutuminen tarkoittaa sitä, että valjailla tuettu laskeutuja valuttaa itseään köyttä pitkin alaspäin. Valjaisiin kiinnitetty laskeutumislaite on köysijarru: se tekee köyteen mutkia, joissa syntyy kitkaa. Laitteen alapuolelta köyttä jarrutetaan kädellä, ja laite moninkertaistaa (tyypillisesti noin 10-kertaistaa) jarrutusvoiman.

Eräs laskeutumislaite (Petzl Stop)

Elämystapahtumassa ei hyväksytä samaa riskiä kuin mitä kalliokiipeilijä laskeutuessaan ottaa. Laskeutuminen varmistetaan aina erillisellä köydellä ylhäältä, joten laskeutuja ei putoa vaikka päästäisi kokonaan irti köydestä. Tällaista tapahtuu hyvin harvoin, eikä se ole ollenkaan vaarallista.

Köysilaskeutumisia järjestetään yleensä kallioilla, rakennuksissa ja silloilla. Sillat poikkeavat joukosta siinä, että laskeutuja roikkuu vapaasti. Rakennuksilla ja kallioilla laskeutuja tukee itsensä jaloilla seinää vasten, kuin kävellen tai kevyesti hypähdellen pystysuoralla tasolla alaspäin. Tämä on yleensä sitä helpompaa, mitä alempana eli kauempana reunasta ollaan. Reunan ylittäminen on vaikein kohta, jossa osaava ohjaaja auttaa niin että touhu pysyy hauskana.

Reunan ylittämisen järjestäminen on vain yksi asia, jossa ohjaajan taidot mitataan. Ohjaaja voi paitsi opastamalla, myös rakentamalla laskeuduttamispisteen tätä ajatellen helpottaa asiakkaan osaa ja tehdä kokemuksesta sujuvan.

Jos polttareissa on tarkoitus nauttia aikuisten virvokkeita, köysilaskeutuminen kannattaa järjestää päivän alkupuolella, koska asiansa osaava ohjaaja ei laskeuduta alkoholin vaikutuksen alla olevia asiakkaita. Laskeutumiseen kannattaa varautua hyvillä ulkoiluvaatteilla, etenkin kengillä. Vaatteet saattavat hieman likaantua kuten missä tahansa ulkotouhussa. Housut ovat valjaiden kanssa hametta helpommat ja mahdollisen päähineen pitää olla sellainen että kypärä sopii päähän. Pitkät hiukset ja parrat pitää saada kiinni. Roikkuvat korut kannattaa jättää pois, samoin sormukset riisua jos mahdollista. Vältä väljiä vaatteita ja huiveja sekä hupparinnyörejä.

Ota yhteyttä jos haluat kuulla lisää!